mandag den 15. september 2014

Problemstilling 1 - Hvordan er den økonomiske situation i Spanien?

I de seneste år har krise, nedgang og ledighed fyldt overskrifterne, men i det sidste kvartal af 2013 har den spanske økonomi haft et lille opsving på 0,1%. Dette ser den spanske regering som et skridt i den rigtige retning, og spår at Spanien er på vej ud af krisen. I 2013 har Spanien oplevet en international konflikt med Storbrittannien, en togulykke og en arbejdsløshed blandt unge på helt op til 57,4%. Tidligere nævnte begivenheder i 2013 har gjort, at spanske økonomer er uenige om hvor vidt den spanske økonomi har ramt bunden, og nu er på vej op. Det lille opsving på 0,1% i økonomien, som regeringen har proklameret med ser ikke ud til, at hjælpe de 6 mio. arbejdsløse eller de 2 mio. hjem hvor alle er arbejdsløse. Så generelt set vil de 0,1% vækst ikke få den store betydning for den spanske økonomi, eller den spanske befolkning.

EU er heller ikke særlig optimistisk ifht. den spanske økonomi. EU har derfor bedt den spanske regering om, at dække en større del af overskuddet end de oprindeligt havde intentioner om. Den spanske økonomi er nemlig underlagt et EU-direktiv, og derfor er det begrænset hvor meget handlefrihed regeringen egentlig har.

Et af de større problemer som de skal håndtere i Spanien, er den høje arbejdsløshed blandt unge, der som nævnt tidligere er oppe på 57,4%. En professor i statskundskab mener, at det bliver et kæmpe problem, da mange unge flytter til andre europæiske lande, især skandinaviske lande. I udlandet ser de nemlig større muligheder for en fremtid, i stedet for hjemme i det kriseramte Spanien. Det bliver i længden et problem for Spanien, da det er de veluddannede unge, som rejser væk og kommer ikke tilbage.


Arbejdsløsheden i Spanien er langt den højeste i EU, hvor hver fjerde spanier er ledig. Stigningen fra februar til marts betyder, at staten mister 953 mia. euro. 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar